Prenumerera på nyheterna

Mijas stränder rensade från 3.000 ton brunalg

Den kommer ursprungligen från Asien och Stilla havet och har troligtvis följt med sjöfarten och fått stor spridning utmed södra Spaniens kust. Enbart under juni och juli satsade Mijas 80.000 euro på att få bort 3.000 ton av brunalgen från stränder i kommunen.
Den heter ”Rugulopteryx okamurae” och har sedan 2015 då den upptäcktes i den spanska enklaven Ceuta i Nordafrika fått stor spridning. Bilden här intill är från Mijas Costa.

Enligt kommunalrådet i Mijas, José Carlos Martín, är det ett omfattande arbete som utförs för att få stränderna i perfekt skick till högsäsongen för turismen, skriver Mijas i ett pressmeddelande.

Arbetet utförs nattetid från klockan 02. Tusentals ton alger förs till en återvinningsanläggning för komposteringsprocess. Målet är att kunna använda algen till biogödsel enligt forskare vid IFAPA (Instituto de Formación Agraria y Pesquera de Andalucía).

Mijas plan är att förebygga och samarbete med andra organisationer och förvaltningar för att komma tillrätta med invasionen av brunalger av asiatiskt ursprung.

Myndigheterna är bekymrade eftersom den allvarligt hotar det marina ekosystemets överlevnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.