Prenumerera på nyheterna

Militant islamistisk grupp har tagit på sig ansvaret för journalisters död

Den väpnade islamistiska grupperingen JNIM (Apoyo al Islam y los Musulmanes) som är en filial till al-Qaida har tagit på sig ansvaret för attacken i måndags där de två spanska journalisterna David Beriain och Roberto Fraile samt irländaren och presidenten för ONG Wildlife, Rory Young, avled. Det uppger spanska medier på torsdagen.

”Vi har dödat tre vita. Vi har också två fordon med maskingevär och tolv motorcyklar”, förklarade en talesman för terrorgruppen i en ljudupptagning som för närvarande undersöks.

Terroristledaren Iyad Ag Ghali med bas i Mali har även publicerat påstådda bilder på offren.

Gruppen JNIM grundades 2017 och är specialiserade på bakhåll och överfall varefter de försvinner snabbt. De ligger bakom omkring 700 människos död i olika attacker enligt organisationen Centro Memorial de las Víctimas del Terrorismo.

Bland deras mål är främst säkerhetsstyrkor, kristna kyrkor och franska intressen. I november 2019 mördade JNIM-medlemmar 37 anställda i ett kanadensiskt gruvföretag. I slutet av året dödades 14 personer i en protestantisk kyrka. De attackerade även den spanska armén 2019.

Förutom gruppen med nära anknytning till Al-Qaida så undersöker myndigheterna i Burkina Faso ytterligare två spår. Att det kan röra sig om en banditgäng eller jägare som vill försvara sina intressen.

David Beriain och Roberto Fraile var i Burkina Faso för att göra en dokumentär om rovjakt i området.

Spanska Utrikesdepartementet säger att ärendet har ”högsta prioritet” och räknar med att kropparna av de dödade spanska journalisternas kommer till Spanien i morgon fredag. De återförs till Spanien i ett militärplan som landar i Torrejón de Ardoz i Madrid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.