Prenumerera på nyheterna

Miljonförluster för andalusiska hamnar när Marocko stoppar transit

För andra sommaren i rad blir det ingen ström av marockanska transitresenärer i sydspanska hamnar. 2019 var det 3,3 miljoner marockaner med 760.215 motorfordon som under semesterperioden reste transit mellan hemlandet och sydspanska hamnar.

Marockaner bosatta i Frankrike och Spanien reser under sommaren hem för att träffa släkt och vänner. Det går under benämningen ”Operación Paso del Estrecho”.

För andra sommaren i rad har Marocko beslutat sig för att ställa in färjeförbindelserna till sydspanska hamnar. Det blir ännu ett hårt bakslag för Algecíras, Tarifa, Motril, Ceuta och Almería.

Enbart från Algecíras och Tarifa går det 50 färjor per dag under högsäsong.

Andalusiens regionpresident Juanma Moreno säger att Andalusien kommer att påverkas ekonomiskt och får betala för den diplomatiska konflikt som centralregeringen har med Marocko.

Moreno tillägger att centralregeringen med Pedro Sánchez i spetsen så snart som möjligt kan lösa konflikten på ”bästa sättet”.

Borgmästaren i Algeciras, José Ignacio Landaluce, uttrycker sin oro över det marockanska beslutet.

– Det är dåliga nyheter för Spanien och för Algecíras eftersom det skapar problem för rederier, företag, resebyråer, taxichaufförer och flera andra.

Det var i söndags som Marocko beslutade sig för att utesluta spanska hamnar som transit för resande marockaner. Endast hamnarna i Sète (Frankrike) och Genua (Italien) har fått grönt ljus från Marocko.
Läs mer:
Alltmer ansträngt mellan Marocko och Spanien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.