Ministern som öppnade dörren till Europa och Gibraltar har avlidit

Fernando Morán, som var utrikesminister i den första regeringen under Felipe González, och inledde Spaniens förhandlingar med nuvarande EU, har avlidit vid 93 års ålder. Morán beskrivs idag som den som öppnade dörren till Europa och den som bidrog att gränspassagen till Gibraltar öppnade.

Franco hade stängt gränsen till Gibraltar 1969. Den 14 december 1982 öppnades vid gränsen en grind för fotgängare till La Línea de la Concepción. En fri passage upprättas helt den 6 februari 1985.

Det året inledde Spanien på allvar förhandlingar med nuvarande EU. Morán hade efter valsegern 1982 då Felipe González blev regeringschef utnämnts till utrikesminister.

I boken ”Una política Exterior para España” Utrikespolitik för Spanien, beskriver Morán Spaniens integration till dåvarande EG, närmandet till Gibraltar och förhandlingarna med USA om amerikansk militär närvaro på spansk mark.

1987 blev Fernando Morán Spaniens FN-ambassadör. Han deltog även i det första valet till Europaparlamentet och kandiderade senare som borgmästare i Madrid men förlorade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.