Minst 12 döda hittills under stormen ”Gloria”

Minst 12 personer har omkommit och fyra personer saknas i nuläget efter att stormen ”Gloria” drog in över Iberiska halvön och Spanien tidigare i veckan. Det beskrivs som ”historisk” och har lämnar rekord efter sig i form av höga vågor, regn, snö, hagel och åskoväder. Spaniens regeringschef Pedro Sánchez har besökt de mest drabbade regionerna, Katalonien och Balearerna.

Presidenten inom Klimatkommissionen OMM (Comisión de Climatología de la Organización Meteorológica Mundial) Manola Brunet, beskriver stormen som ett extremt väderfenomen vars storlek är av historiska mått på grund av omfattningen och hur den har påverkat. Ovädret kopplas samman med klimatförändringar.

Regeringschefen Pedro Sánchez besökte under gårdagen flera av de mest drabbade områdena. I nuläget är det svårt att överblicka skadorna och vilka konsekvenser stormen ”Gloria” får för landskapet.

Ovädret har gått hårt åt Ebros flodmynning. Enorma monstervågor tog sig tre kilometer in i våtmarkerna och har förstört jordbruksmark och risodlingar. Det har tidigare aldrig inträffat.

Minst 12 personer har avlidit i skrivande stund. Några uppgifter säger 13. Flera personer är rapporterade saknade varför siffran över omkomna väntas stiga. Personer som tidigare har rapporterats saknade har återfunnits, samtidigt har nya rapporter om saknade kommit. Det är alltså i nuläget svårt att överblicka verkliga siffror över omkomna och saknade.

På tisdag kommer ministerrådet att träffas för att dryfta stormens härjningar och vilken ekonomisk hjälp de drabbade områdena ska få. ”Vi kommer inte att spara på några resurser av de vi har” säger Pedro Sánchez som under fredagen besöker de mest drabbade områdena i Valencia, Murcia och Andalusien.

Bland annat kommer Sánchez att besöka provinsen Málaga på lördagen uppger nyhetsbyrån Europa Press.

(Foto: Väderlekstjänsten AVAMET)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.