Prenumerera på nyheterna

Misstänkta terrorkopplingar mellan ERT och Terra Lliure

Samtliga sju katalanska separatister som greps tidigare i veckan häktas. Det beslutade Manuel García Castellón, domare vid nationaldomstolen. Samtliga sju ingår i ERT (Equipo de Respuesta Táctica) och är misstänkta för att planera våldsamheter och tillhöra en organisation av terrorkaraktär. Utredningen visar att gruppen planerat att attackera den spanska konstitutionen.

Medier i Spanien skriver på fredagen att ERT har en koppling via en tidigare medlem i den katalanska terroristorganisationen Terra Lliure som var verksamma på 1970- och 80-talet. Terra Lliure var en prokatalansk socialistisk terrorgrupp som utförde över 200 attentat och låg bakom fem dödsfall och flera dussin skadade.

Terra Lliure grundades 1978 och upplöstes 1991. ERT har tagit över Terra Lliure mål att upprätta och utropa en republikansk katalansk stat. Bland annat skulle de sju häktade medlemmarna planerat att ockupera det regionala parlamentet i Katalonien och utlysa republik.

ERT är den radikala falangen som ingår i CDR (Comités de Defensa de la República). Deras syfte är att upprätta den katalanska republiken och här ingår våldsaktioner, säger domaren enligt Diario SUR.

De häktade är Eduard Garzón, Xavier Buigas, David Budria, Jordi Ros, Xavier Duch, Ferran Solis och Alexis Codina.

Guardia Civil har kommit över skjutvapen och material som användas för att tillverka sprängladdningar.

Kataloniens regionala president Quim Torra har fördömt häktningarna och höjt tonläget med att det blir en ”het höst”. Den separatistiska katalanska retoriken fortsätter i oförminskad styrka med att partierna JxCat och ERC presenterat ett förslag om att Guardia Civil bör lämna Katalonien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.