Prenumerera på nyheterna

Misstänktes ingå i ”Los Suecos” – ville få a-kassa för häktning i Spanien

2018 var den kriminella gruppen ”Los Suecos”, svenskarna, från Malmö, omskrivna i medier efter tortyrmord, avrättningar och bilbränder på den spanska Solkusten. Totalt nio personer greps varav flera senare har släppts. Bland annat en man i 30-årsåldern som nu kräver att få a-kassa för de sju månader han satt häktad i Spanien.

– En mer våldsam grupp har vi tidigare inte upplevt, med tanke på att majoriteten av ligans medlemmar bara är mellan 21 och 27 år, sa Francisco López Canedo, polischef vid Nationpolisen i Málaga i samband med en presskonferens.

Det var 17 augusti 2018 som en 30-årig svensk medborgare torterades och mördades nära området Cortijo Chico i Mijas kommun. Ytterligare en svensk medborgare torterades svårt men överlevde.

Ett antal personer med säte i Malmötrakten ingick mordhärvan ”Los Suecos” som bland annat hade agerat torpeder. I början av 2020 hade tre misstänkta personer släppts av totalt nio gripna. Enligt Sydsvenskan jagades huvudmannen i härvan internationellt.

En av de som satt häktade i sju månader, misstänkt för inblandning i ”Los Suecos”, var en svensk medborgare i 30-årsåldern.

Nyhetsbyrån Sirén uppger att kort efter att mannen släppts från häktet sökte han a-kassa för den tid som han suttit frihetsberövad. Ärendet nekades hos Unionens arbetslöshetskassa och omprövades därefter med samma resultat.

Mannen ska därefter överklagat till förvaltningsrätten som nu har avslagit även den. Enligt Aftonbladet som återger nyheten motiverar Förvaltningsrätten sitt beslut med att mannen skrev in sig på Arbetsförmedlingen först efter den period som han nu vill ha a-kassa för.

Då han inte varit inskriven som arbetslös saknas det skäl att betala ut a-kassa till honom i efterhand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.