Prenumerera på nyheterna

Misstroendeförklaring röstades ner i Murcia

Den misstroendeförklaring som PSOE och Ciudadanos hade riktat mot regionregeringens president i Murcia röstades ner på torsdagen. Det gör att Fernando López Miras fortsätter som regionpresident tack vare stöd från tre ledamöter som hoppat av från Ciudadanos och tre ledamöter som tidigare uteslutits ur Vox.

Enligt dagstidningen La Verdad i Murcia har Partido Popular nått en överenskommelse med de tre uteslutna tidigare ledamöterna i Vox att de får ansvaret för departementen för utbildning och kultur.

Misstroendeförklaringen fick stöd av ledamöterna i socialistpartiet PSOE, ytterkantsvänstarpartiet Unidas Podemos samt tre kvarvarande ledamöter i Ciudadanos.

Totalt röstade 21 för misstroendeförklaringen, 23 röstade emot samt en ledamot lade ned sin röst.

Partido Populars partiledare Pablo Casado och partisekreteraren Teodoro García Egea följde omröstningen.

– Planen som PSOE har arbetat fram i regeringskansliet La Moncloas kloaker misslyckades, säger Teodoro García Egea.

Före omröstningen hölls en debatt där tonen var hård med anklagelser riktade mot båda håll. Det talades om politisk korruption, smutsigt spel i kloakerna och hur Murciaregionen har blivit föremål för skam och hån ute i landet.

Det är spänt på flera håll inom den regionala politiken i Spanien. Det parti som är på fallrepet är Ciudadanos som senaste tiden har tappat stort både i val och opinionsundersökningar.

Partiledaren Inés Arrimadas sitter löst och allt fler kräver hennes avgång. Var partiet egentligen står på den politiska skalan just för tillfället är högst osäkert.

På måndag den 22 mars hålls en omröstning om misstroendeförklaring i regionen Castilla y León. Det är den första misstroendeförklaringen i den regionen på 38 år och sedan landet fick autonoma regioner.

Det är socialistpartiet och Podemos som ligger bakom misstroendeförklaringen i Castilla y León som inte ser ut att gå igenom. Socialistpartiets 35 ledamöter och Podemos två ledamöter räcker inte för att de ska få stöd.

De behöver ytterligare stöd från någon av Ciudadanos tolv ledamöter. Ciudadanos har meddelat att de tänker rösta nej och följa den pakt som undertecknades med PP efter regionvalet 2019.

Den 4 maj väntar regionval i Madrid. Enligt opinionsundersökningar väntas högern vinna och få majoritet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.