Prenumerera på nyheterna

Möjligt att munskyddskravet gäller fram till våren

Kravet på att bära munskydd i offentliga miljöer inomhus och vid större folksamlingar utomhus kan komma att gälla fram till våren 2022. Att det skulle hävas inom den närmaste tiden är inte troligt. Även om vi inte har något exakt datum kan kravet mycket väl komma att gälla fram till våren, säger Spaniens hälsovårdsminister Carolina Darias.

Efter 14 månader har tvåveckorsincidensen i Spanien fallit under 50 fall per 100.000 invånare vilket gör att landet befinner sig på låg risknivå internationellt sett. Flera länder har hävt kravet eller rekommendationen på att bära munskydd vid offentliga miljöer inomhus som i kollektivtrafiken.

Men i Spanien gäller kravet på munskydd tillsvidare på sådana platser.

Carolina Darias nämner säsongsinfluensan och luftburen virus som skäl till att inte kravet hävs. Dessutom är det miljontals invånare som ännu inte har blivit vaccinerade mot covid-19.

– Något exakt datum när munskyddskravet hävs i offentliga miljöer har vi inte. Vi avvaktar och ser hur pandemin utvecklas.

Hälsovårdsmyndigheterna är bekymrade för säsongens influensavåg som kan bli omfattande eftersom åtgärderna mot covid ifjol gjorde att antalet drabbade var historiskt låga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.