Prenumerera på nyheterna

Momsen på munskydd höjs vid årsskiftet

Vid årsskiftet förväntas momsen på munskydd att höjas från fyra procent till 21 procent. Nyligen kom beskedet att kravet på munskydd inomhus i offentliga miljöer gäller över influensasäsongen fram till våren 2022. Det gäller även utomhus i offentliga miljöer när ett avstånd på 1,5 meter inte kan upprätthållas till närmaste person.

Den 18 november 2020 beslutade Spaniens regering att momsen (IVA) på munskydd skulle sänkas till fyra procent. Anledningen var att det medförde en extra börda ekonomiskt för många, främst familjer. Det togs även beslut om att priset på munskydd skulle ligga på högst 0,65 euro.

Beslutet om sänkt moms upphör vid det kommande årsskiftet.

Om inte regeringen väljer att förlänga beslutet om sänkt moms på munskydd återgår det till den ursprungliga momssatsen på 21 procent.

Ett och ett halvt år efter att covid-19-pandemin bröt ut är det möjligt att köpa ett paket med tio munskydd för bara en euro.

Finansdepartementet bekräftar för tidningen Diario SUR att den reducerade momsen på munskydd upphör om lite mer än två månader. De bekräftar även att ett ”fel” har insmugit sig i den senaste budgeten där det sägs att den reducerade momsen på munskydd skulle gälla även 2022.

För familjer med flera barn är munskyddskravet en belastning ekonomiskt då det även är obligatoriskt i skolor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.