Prenumerera på nyheterna

Moreno ber invånarna ta sitt ansvar på hemmaplan

På måndagen träffar Andalusiens regionpresident Juanma Moreno tekniska och vetenskapliga experter för att avgöra vilka eventuella restriktioner som kan komma att införas i regionen. Den andalusiska presidenten varnar för ”en avslappnad attityd” i de mest utsatta områdena med hög smittspridning av coronaviruset SARS-CoV-2.

– De åtgärder som regionregeringen i Andalusien kommer att utarbetat är rigorösa och baserade på tekniska och vetenskapliga kriterier.

Det sa Juanma Moreno vid en påresskonferens när han under söndagen besökte Málaga i samband med invigningen av den nya träbron.

Moreno gick inte in närmare på vilka strikta åtgärder som kan komma att införas och som bygger på tekniska och vetenskapliga kriterier som det andalusiska regeringsrådet kommer att presentera i morgon tisdag. Det förväntas åtgärder som ska försöka stoppa den andra vågen av coronaviruset.

De andalusiska myndigheterna uppmanar befolkningen att vara särskilt försiktiga i hemmet, bland grannar och släktingar. Det är i dessa utrymmen man kanske känner sig säkrast och därför slappnar av. Det kan bidra till att hemmet och släkten kan bli det mest osäkra området.

– Ibland finns det större risker i vardagsrummet i ens egen bostad än att vara på andra platser, säger Juanma Moreno.

Därför uppmanar han invånarna att ”ta sitt ansvar på allvar” både i det dagliga livet när det gäller aktiviteter i offentliga miljöer som i hemmet.

– När du är i din bostad och möter besökare utifrån som granne, kusin eller syskon kan det hända att du tar av dig munskyddet för att hälsa och ge kindpussar. I slutändan vet vi inte vad som händer, varnar Moreno.

Han tillägger att invånarna fortsatt vill leva med viss normalitet och fortsätta arbeta vilket bidrar till ekonomin. Men hälsa är det viktigaste av allt.

– Så länge det inte finns något vaccin och effektiv behandling måste vi hitta formeln för att leva med pandemin.

(Foto: Twitter @JuanMa_Moreno)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.