Moreno vill se snabbtester för att hålla igång ekonomin

Juanma Moreno är kritisk till den spanske regeringschefen Pedro Sánchez som har genomfört ett totalt stopp av verksamheter. Moreno kräver snabbtest för att stoppa pandemin och samtidigt hålla igång ekonomin.

Regionalregeringen har under måndagen röstat igenom ett förslag om en beredskapsplan på sjukhus och vårdcentraler inför den väntande kulmen på 9.000 coronasmittade väntas under veckan. Ett omfattande paket med sociala åtgärder, livsmedelsgarantier och en minimiinkomst för de mest utsatta människorna kommer att presenteras.

Juanma Moreno höll under helgen en videokonferens (bilden) med Pedro Sánchez där Moreno krävde mer skydd och hälsomaterial till Andalusien. Det som Juan Moreno kräver i första hand är snabbtester.

Omfattande snabbtester för att diagnostisera viktiga grupper i samhället och förhindra ytterligare infektioner är av största vikt. Men några sådana snabbtester har ännu inte anlänt.

”Att göra masstester är de bästa verktygen för att kontrollera pandemin” säger Juanma Moreno.

Moreno är bekymrad för utvecklingen med stängda verksamheter och företag som innebär ett hårt slag för näringslivet och massarbetslöshet. I istället bör riskgrupper identifieras och kontrolleras hårdare.

Det är intressant att det i Sverige också förs fram att riskgrupper bör identifieras och kontrolleras hårdare.

I Sverige är det ett antal forskare inom smittskydd och mikrobiologi som på DN Debatt uppmanar myndigheterna att byta coronastrategi och isolera bara riskgrupper.

”Låt majoriteten av befolkningen försiktigt gå tillbaka till det normala samtidigt som riskgrupper identifieras och kontrolleras hårdare. Det är ett oprövat recept för att stoppa smittspridningen”, skriver ett antal forskare inom smittskydd och mikrobiologi på DN Debatt

Och på Svenska Dagbladets debattsida uppmanar en grupp nationalekonomer att fler måste testas – för ekonomins skull.

God tillgång på olika typer av tester är avgörande för att begränsa de ekonomiska effekterna av coronakrisen.

Genom att testa många kan man snabbt isolera de som är sjuka. Dessutom kan fler tester göra att insatser kan göras mer precisa än i dag. I stället för generella restriktioner kan insatser göras där de verkligen har effekt. Samtidigt kan omfattande tester göra att de som inte har smittats eller redan har varit sjuka kan röra sig friare i samhället.

”Smittan bekämpas samtidigt som samhället och ekonomin hålls igång”, skriver de.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.