Prenumerera på nyheterna

Motstridig spansk politik tvingar fram förändringar inom resor

Det tog bara ett dygn efter att den franske ministern Elisabeth Borne avrått sina landsmän från att resa till Spanien i sommar på grund av Sánchezregeringens motstridiga uppgifter så kom ett förtydligande från den spanska regeringen på måndagen.

Utländska turister välkomnas till Spanien från den 1 juli och kravet på karantän slopas. Det var Spaniens vice regeringschefer Teresa Ribera och Nadia Calviño som kom med beskedet som även utrikesministern Arancha González Laya var snabbt ute och berättade om på Twitter, att ”Spanien gradvis kommer att öppna upp för turister i juli månad och att karantänkravet på 14 dagar slopas”.

Säkerhetskontroller för inkommande turister till Spanien i juli kommer att byggas ut med att kroppstemperaturen tas på samtliga inresande.

Spaniens turistminister Reyes Maroto sa också under måndagen att karantänen för utlänningar lyfts bort den dag när det nationella nödläget upphör. Det skulle i så fall betyda den 7 juni om inte Sánchezregeringen förlänger det en sjätte gång.

Turistministern betonade på måndagen att utländska besökare, särskilt franska och tyskar, välkomnas till Spanien i sommar så att de kan semestra i vårt land.

Sánchezregeringen gör alltså en u-sväng jämfört med tidigare och välkomnar turister redan i sommar. Tidigare har det spekulerats i att turister först skulle välkomnas i höst.

När allt fler länder öppnar upp, som Italien dit utländska turister välkomnas från början av juni, tvingar det Spanien att tänka om och agera.

Det var i söndags som den franska ministern Elisabeth Borne avrådde sina landsmän att resa till Spanien i sommar på grund av de ”motstridiga” åtgärderna från den spanska regeringen.
– Spanien pratar om att öppna gränsen samtidigt som landet har antagit regler för personer som kommer med flyg att de ska placeras i karantän. Det är motsägelsefull, sa den franska ministern.

I lördags middag tillkännagav regeringschefen Pedro Sánchez att gränserna ska öppnas i juli.

Turistsektorn i Spanien gläds idag åt att beskedet har kommit och att en del av högsäsongen inom turistnäringen kan räddas. Det är goda nyheter även om det borde ha kommunicerats tidigare hur planen inför sommaren var, säger branschfolk inom turism.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.