Prenumerera på nyheterna

Munskyddskravet utomhus hävs i Spanien från 26 juni

Vi kommer återigen att kunna njuta av livet utomhus utan munskydd. Vi närmar oss ett normalt liv. Det meddelade Spaniens regeringschef Pedro Sánchez vid middagstid på fredagen. Han tillade att den kommande helgen blir den sista med obligatoriskt munskyddskrav utomhus.

Sánchez berättade nyheten i samband med ett besök i Barcelona. Sánchez meddelade att ministerrådet vid ett möte 24 juni kommer att ta beslut om att häva munskyddskravet.

Det gör att Spanien följer flera andra länder i Europa om att häva munskyddskravet utomhus. Under de senaste veckorna har regeringar i Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Portugal och Danmark tagit det beslutet.

Faktum är att Spanien, Grekland och Italien är ett fåtal länder som fortsätter med munskydd utomhus. Italien har också meddelat att munskyddskravet lyfts den närmaste tiden.

Från lördagen den 26 juni är det inte längre obligatoriska med munskydd i offentliga utrymmen utomhus så länge ett säkert avstånd till andra personer kan hållas.

Att frågan måste avgöras av ministerrådet vid ett extra insatt möte på torsdag den 24 juni beror på lagen om den nya normaliteten (lag 2/2021) måste skrivas om. Lagen gäller åtgärder för att möta hälsokrisen orsakad av covid-19. I dagsläget säger en av paragraferna att munskyddet är obligatoriskt och måste bäras hela tiden och i alla situationer.

Flera regioner har tidigare meddelat att de inte tänker häva munskyddskravet utomhus. Bland annat Andalusien.

På fredagen sa det andalusiska presidentrådet Elías Bendodo att regionen Andalusien tänker följa beslutet om att häva munskyddskravet från 26 juni.

Andalusiens vice president, Juan Marín, säger att regionregeringen kommer att fortsätta att rekommendera att munskydd används även utomhus tills läget har förbättras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.