Prenumerera på nyheterna

När blixten slog ned i katedralen i León

Branden i Medeltidskatedralen Notre-Dame i Paris har fått många spanjorer att minnas den 29 maj 1966 då ett blixtnedslag antände katedralen i León. Även Notre-Dames systerkatedral, den gotiska katedralen i Burgos har också brunnit.

På onsdagen publiceras det uppgifter om att Notre-Dame bara var 15-30 minuter från att brinna ner helt och hållet, enligt Frankrikes biträdande inrikesminister Laurent Nuñez. Frankrikes president Emmanuel Macron sa under gårdagen att den historiska byggnaden ska restaureras inom fem år, något som går stick i stäv med olika experters utlåtanden om att arbetet kan ta över ett decennium.

Händelsen i Paris har fått många spanjorer att minnas den 29 maj 1966 när blixten slog ned i Leóns katedral i samband med ett åskoväder. De flesta spanjorer satt bänkade framför tv:n och såg finalen i spanska cupen i fotboll, copa del generalísimo som turneringen hette då, mellan Atlético de Bilbao och Zaragoza. Ett häftigt åskoväder bröt ut i trakterna runt León och blixten slog ned i katedralen.

Den ansvarige för katedralen i León, Mario González, minns hur han som 13 år gammal såg hela taket brinna i katedralen. ”Vi hade tur den gången” säger Mario González till dagstidningen ABC och betonar hur viktigt det är att använda brandskum i stället för vatten i samband med dessa bränder.

Vatten och fukt inverkar negativt på katedralens stomme som gör att den riskerar att falla. I stället rekommenderas brandskum.

Burgos borgmästare Javier Lacalle skickade ett telegram till Paris borgmästare Anne Hidalgo för att uttrycka stadens sorg och djupa deltagande denna historiska kulturella tragedi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.