Nära samtliga hotell väntas stänga under veckan – 12.000 anställda berörs

Fortsatt sitter ett hundratal svenska resenärer fast på hotell på Costa del Sol. Det gäller i synnerhet resenärer som åkt med Albatros till Hotel MS Amaragua och Hotel Smy i Torremolinos. På Costa Tropical och Granadalkusten är det cirka 250 nordiska resenärer.

Hotell efter hotell slår igen. Innan veckan är slut beräknas bara ett fåtal hotell vara öppna på kusten. Det betyder att 12.000 hotellanställda blir arbetslösa.

Och detta inträffar vid den tidpunkten på året då turistsäsongen brukar varva upp lagom till påsk. Under sommaren beräknades hotellsektorn generera 22.000 arbetstillfällen.

Totalt handlar det om 500 hotellanläggningar med 78.000 sängplatser. Lägg till ytterligare 854 vandrarhem eller lägenhetshotell så är vi uppe i 100.000 sängplatser och 14.000 anställda.

Bland de hotell som redan stängt ned finns femstjärniga hotell som Los Monteros (stänger under onsdagen) och Meliá Don Pepe. Klassiska Marbella Club, Puente Romano och Anantara Villa Padierna väntas stänga ned senare under veckan. Vid Marbellas femstjärniga hotell arbetar 1.500 personer skriver Diario SUR på onsdagen.

Om enstaka hotell väljer att hålla öppet beror det på att de har klienter som inte kan återvända till sina hemländer på grund av inställda flyg.

I provinsen Granada är 1.200 turister strandsatta på hotell varav 250 nordiska turister på Costa Tropical. Cirka 70 av 400 hotell har redan stängt i provinsen Granada skriver Ideal.

Luis Callejón Suñé, president vid den andalusiska hotellföreningen FAHAT (Federación Andaluza de Hoteles y Alojamientos Turísticos) sätter idag ord på krisen i en intervju:

– Konsekvenserna av krisen är detsamma som vid ett krig.

Bildtext: Ett av hotellen som stängt igen är Parador Málaga golf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.