Prenumerera på nyheterna

Nätet dras åt mot bruk av mobiltelefoner i trafiken

Den spanska polisen får nu rätt att kontrollera mobiltelefonsamtal av förare som är inblandade i trafikolyckor, men de får inte göra det på plats utan måste först ha tillstånd av domstol.

Bartolomé Vargas, åklagare vid högsta domstolen och samordnare för trafiksäkerheten i Spanien har i dagarna skickat ut ett meddelande till de myndigheter som övervakar trafiken på det spanska vägnätet att de kan begära granskning av samtal som gjorts i samband med en olycka. Olyckan i fråga behöver inte vara allvarlig för att för att en domare kan begära samtalsuppgifter. Uppgifterna begärs in från mobilbolagen och vad som efterfrågas är tider och varaktighet i samtalen.

Ett antal undersökningar har visat att användningen av mobiltelefoner under körning är ett av de främsta hoten mot trafiksäkerheten i Spanien och ökar risken för olyckor med 20%. Böterna för att använda mobiltelefon i trafiken är 200 euro och en förlust av tre poäng på körkortet. Om en olycka leder till allvarliga skador eller dödsfall räknas det som brottmål och kan leda till fängelse.

Nu är inte allt bruk av mobiler i trafiken straffbelagda i Spanien, man får använda äkta handsfree, dvs. sådana system som går via bilarnas Bluetooth-system. Däremot får man inte använda något system där man är kopplad via öronsnäcka eller eller använda vanliga handhållna mobiler. Förbudet mot mobiler i trafiken gäller alla fordon, vad gäller öronsnäckor så är det så att det enda man får ha i örat i trafiken är hörapparat (gäller även cyklister).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.