Prenumerera på nyheterna

Nationellt nödläge föreslås fram till 9 maj

Det nationella nödläget gäller inledningsvis 15 dagar men ambitionen är att det ska kunna förlängas till den 9 maj, något som kongressen väntas ta beslut om den närmaste tiden. Att nödläget blir utlyst nationellt ger regionerna myndigheter juridiska möjligheter att införa nya restriktioner.

Det nya nationella nödläget skiljer sig mycket åt jämfört det som Spanien utlyste under våren. Nu är det regionerna själva som kan ta beslut om tider för utegångsförbud plus isolering av vissa samhällen genom att de har staten och lagen med sig.

Restriktionerna kan komma att skilja sig åt mellan regionerna och även från vecka till vecka beroende på utvecklingen av covid-19-pademin.

Enligt förslaget ska utegångsförbudet gälla mellan klockan 23 och 06. Men regionerna kan själva avgöra om starttiden för förbudet till antingen klockan 22 eller 00.

Samma sak gäller sluttid för utegångsförbudet på morgonen. Antingen kockan 5 eller klockan sju. Det vill säga en timme efter eller före den rekommenderade tiden klockan 6.

Tillsvidare gäller alltså utegångsförbud fram till den 9 november. Vad som senare händer återstår att se beroende på region och smittspridning. Varje region avgör vilka beslut som gäller efter den 9 november.

Regionregeringen Junta de Andalucia har tagit beslut om att från idag klockan 8 isolera Granada stad och ingen utan giltigt skäl kan åka in/ut.

Junta de Andalucía kommer inte för tillfället att ändra tidsplanen för den begränsade rörligheten under natten utan följer regeringens förslag mellan klockan 23 till 06.

Åtgärderna beskrivs som drastiska och kommer att påverka det sociala livet i Spanien.

Hotell, restaurang- och barnäringen i Málaga har begärt att få hålla öppet till klockan 23.30.

– Vi kommer att prioritera hälsan i första hand samtidigt som vi inte vill äventyra ekonomin, säger regionens president Juanma Moreno som öppnar dörren för att förhandla om att barer och restauranger ska kunna ha öppet till midnatt på platser med färre smittfall.

Samtidigt är Spanien utlysta nödläge ”mjukare” jämfört med Italien där barer och restauranger måste stänga klockan 18 och där simhallar och gym stängs helt.

I Spanien har det även tagits beslut om att antalet träffar begränsas till sex personer om sällskapet inte vanligtvis bor under samma tak.

Självklart uppstår många frågor i samband med det nya utlysta nödläget. Framöver kommer ytterligare förtydliganden vad som gäller.

Arbete, vård av äldre och sjuka, rasta hunden vid behov, hämtning av medicin vid apoteket eller transporter från/till flygplatsen i samband med sena och tidiga flyg, det är områden som undantas från utegångsförbudet.

Spanien har sett en klar ökning av nya coronafall de senaste veckorna, och blev i förra veckan första land i Europa att passera en miljon bekräftade smittfall under pandemin. För snabbaste uppdatering följ vårt Twitterkonto här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.