Prenumerera på nyheterna

Nätverk med bedragare avslöjat

30 personer har gripits i ett nätverk som hade specialiserat sig i falska arbeten som gigolo i Spanien.

Bedragarna lade in obefintliga arbetserbjudanden på kontaktsidor som finns på Internet. Där erbjöds män att arbeta som sällskap åt rika kvinnor, arbeten som skulle rendera stora inkomster med löner som skulle uppgå till i genomsnitt 700 euro per uppdrag plus förmåner.

I annonserna uppmanades de intresserade att ringa ett telefonnummer, där dirigerades de senare vidare till ett annat telefonnummer under förevändning att specificera detaljerna i jobbet. Då hamnade de på ett callcenter där teleoperatören förklarade att det inte skulle innebära någon extra kostnad för den som ringer. Detta var givetvis fel och ett solklart bedrägeri, med olika tricks försökte sedan operatören hålla kvar offret så länge som möjligt i telefonen.

Det kom in ett 40-tal anmälningar från hela landet varvid polisen började undersöka saken. Undersökningarna ledde till en organiserad grupp baserad i Málagaprovinsen, gruppens callcenter var beläget i en byggnad i centrala Málaga. Huvudmännen visade sig vara sex kvinnor och en man, samtliga huvudmän var spanjorer och mellan 18 och 50 år gamla.

Det uppskattas att de inblandade totalt har lurat av de arbetssökande 700.000 euro, de tog in i genomsnitt 35.000 euro per månad för driften av telefonlinjerna från Telefónica.

Undersökningen tog ett år att genomföra och resulterade i att Policía Nacional gjorde två tillslag, i det första greps 14 personer och i den andra fasen 16 personer. Polisen tror sig ha tagit samtliga medlemmar i nätverket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.