Prenumerera på nyheterna

Nätverk med illegala fågelhandlare sprängt

En gemensam operation mellan polisen i Spanien, Portugal och Marocko har lett till gripandet av 28 personer misstänkta för handel med hotade vilda fågelarter.

Tillslagen gjordes i Málaga, Murcia, Granada, Alicante och i Asturien varvid 28 personer greps och 280 fåglar av hotade arter konfiskerades (framförallt papegojor). Som en bieffekt beslagtogs också 400 marijuana plantor.

Fåglarna var dolda inuti turistbussar och avsedda att säljas i Nordafrika och speciellt då i Marocko, där återfanns också en medlem av nätverket, den som var ansvarig för förfalskning av importdokument.

Vanligtvis smugglas många vilda djurarter ut från Afrika till resten av världen, men i detta fallet var det en av de få tillfällena när smugglingen skulle gå i motsatt riktning. Detta är en lukrativ handel som inbringar hundratusentals euro varje år på den svarta marknaden. Guardia Civils miljöskyddsavdelning ”SEPRONA” uppskattar värdet av de beslagtagna fåglarna till mer än en miljon euro (4,3 miljoner marockanska dirham).

Operationen som Guardia Civil har gett arbetsnamnet ”Oratrix” syftar till att bekämpa förstörelsen av den biologiska mångfalden och är en del av de åtgärder som vidtas för att bekämpa miljökriminalitet. I slutet av juni gjordes en annan lyckad operation av detta slaget, då greps 34 personer i Spanien för ett försök att bedrägligt exportera 2.500 ton elektroniskt avfall till Nigeria och sju andra afrikanska länder. Även den europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning Europol är engagerad i dessa operationer.

Operationen tillkännagavs den 19 juli 2020 av Guardia Civil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.