Prenumerera på nyheterna

Nerja får spanska mästerskapet i friidrott

Det skrivs historia i Nerja öster om Málaga. I lördags blev det grönt ljus till att Nerja arrangerar det spanska mästerskapet i friidrott utomhus 2022. Tävlingen kommer att hållas mellan den 24 till 26 juni. Beslutet togs av spanska friidrottsförbundet Federación Española de Atletismo.

Det är ett av de största mästerskapen i Spanien som samlar upp emot 600 friidrottare. Och det blir det största evenemanget som arrangeras lokalt i Nerja någonsin.

Den svenske höjdhopparen Ola Carlsson som även arrangerar träningsresor till Spanien för friidrottare i samband med träningsläger gläds åt beskedet.

– Nerja som klubb är en av Spaniens största. I lördags avgjordes spanska mästerskap för klubblag i Madrid för ungdom upp till 16 år och killarna vann och tjejerna kom tvåa. Att Nerja får möjlighet att arrangera ett seniormästerskap är stort. Det är i regel större städer som har sådana evenemang då de måste betala en stor summa pengar till spanska förbundet för att arrangera. Med hotellnätter kommer detta att inbringa inkomster till Nerja, säger Ola Carlsson till Svenska Magasinet.

Även för arrangören Ola Carlsson blir det ett uppsving i Nerja.

– Turismen börjar komma igång och jag har redan grupper inbokade till våren. Banorna är nya sedan två år tillbaka och kommunen har fräschat upp gymmet. De ska även köpa in ny skivstångsutrustning. Nerja kommer starkt.

Friidrottens starke man i Andalusien, Enrique López Cuenca, som är president för regionens friidrottsförbund och även ansvarig vid Club Atletismo Nerja säger i en kommentar:

– Vi har varit den enda kandidaten som uppfyller alla krav. För Nerja och friidrottsklubben är det en dröm som går i uppfyllelse. Att det blir i juni är perfekt eftersom juli och augusti är högsäsong för turism. Nu kan vi få rum till alla friidrottare.

Nerja har tidigare organiserat de nationella mästerskapen för ungdom-14 och -23.

– Beslutet att vi får seniormästerskapet bekräftar bara att vi har en utsökt friidrottsanläggning och att kapaciteten att organisera finns, säger borgmästaren José Alberto Armijo.

Det gör även att många av Nerjas duktiga friidrottare som Oumaiz, Isidro Leyva, Juan Jimenez, Ismael Torrecilla, Darío Bruzón och Vanesa Platero får tävla inför hemmapublik. Även spanska OS-stjärnor som Ana Peleteiro och Mohamed Katir kommer till Nerja.

(Foto: Nerja kommun)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.