Prenumerera på nyheterna

Nio dagar försenad landade Norwegianplan i Stockholm

Den Boeing 737 Max 8 tillhörande Norwegian som var på väg från Málaga till Stockholm och som fick landa i Paris efter att tyska luftfartsmyndigheter inte gett planet tillstånd att passera genom luftrummet har till slut nått fram till Stockholm. Svenska Magasinet berättade den 13 juni om hur planet fick landa på Vatry-flygplatsen nära Paris.

Planet hade stått på Málaga flygplats sedan den 14 mars efter att den europeiska luftfartsmyndighetens beslutade att förbjuda samtliga avgångar med modellen efter två olyckor inom fem månader. Norwegian har 18 modeller av det olycksdrabbade flygplanet, av totalt 134 flyg, de flesta Boeing 737-800.

Planet med namnet Elsa Beskow och som är registrerat i Sverige med beteckningen SE-RTB lyfte klockan 8.42 den 11 juni för att flyga till Stockholm Arlanda utan passagerare. Men planet nådde inte Arlanda. Planet fick gå ned på Paris-Vatry efter att tyska myndigheter beslutat att planet inte fick passera det tyska luftrummet.

Då hade Norwegian tidigare fått alla tillstånd av den europeiska luftfartsmyndigheten EASA Eurocontrol.

Den 20 juni klockan 20.47 kunde planet till slut lyfta från Vatry-flygplatsen och landade i Stockholm klockan 23.40 visar flygappen flightradar24. Planet flög dock inte över Tyskland. Efter Paris låg rutten vidare mot Luxemburg, Belgien, Holland och ut över havet, vidare mot norra Danmark, svenska västkusten för att till slut nå Arlanda.

Planet flög på lägre höjd än normalt, 20.000 fot, och med lägre hastighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.