Prenumerera på nyheterna

Norge återinför troligtvis karantänkrav för resande från Spanien

Med största sannolikhet får resenärer från Spanien till Norge bereda sig på en tio dagars karantän från fredag klockan 24:00. Det slutliga beslutet är inte taget ännu utan det görs på fredag, men norska hälsomyndigheterna har sänt ut SMS där de har varslat resenärerna om detta.

Detta trots att största delen av Spanien har mycket låg smittspridning, det som förstör det för resenärerna är den kraftiga smittspridningen i några av de norra regionerna, Katalonien, Aragonien, Navarra och Baskien.

Men norska regeringen har bestämt att de bara ser till regioner när det gäller de nordiska länderna, för EU som helhet finns det cirka 800 regioner och det anser de vara övermäktigt att hantera, och dessutom anser de att det finns för många osäkerhetsfaktorer i rapporteringen från många länder. Därför ser de inte på regioner utan bara på länderna som helhet utanför norden.

De siffror som gäller för att passagerare till Norge skall slippa karantän är mindre än 20 smittade per 100.000 invånare. Spanien har för närvarande 27,1 per 100.000 invånare. Men det är framförallt de nordöstra delarna som står för detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.