Prenumerera på nyheterna

Norskt bolag bygger laxodling i Spanien

Anläggningen som blir landbaserad skall årligen producera 3.000 ton lax och blir belägen i norra Spanien vid fiskehamnen Burela i Galicien.

Projektet har blivit omnämnt i flera spanska tidningar bland andra av El Progreso. För fiskodlingen har det avsatts ett 25.000 kvadratmeter stort område och investeringen blir på 40 miljoner euro. Driften av fiskodlingen kommer att resultera i mellan 60 och 70 direkta anställningar.

Buruelas borgmästare Alfredo Llano har haft ett möte med det norska bolaget men det är ännu okänt vilket norskt bolag som det rör sig om. Enligt Llano skall anläggningen vara i drift i juli 2021. ”Det är ett intressant projekt så kommunstyrelsen kommer kommer att erbjuda all hjälp till projektet” säger Llano.

Detta är faktiskt inte det första landbaserade laxodlingsprojektet i Spanien, utan det andra. I Kantabrien startade företaget Nordcantabric byggandet av en liknande anläggning strax före det att pandemin stoppade bygget och det innebär en försening av bygget på 6 – 7 månader. Den reviderade tidsplanen innebär att kläckeriet som är den första delen i processen skall vara klart i slutet på detta året och hela anläggningen skall stå färdig i september 2021 – såtillvida att det inte blir några fler förseningar. Även denna anläggningen skall producera cirka 3.000 ton lax årligen vilket motsvarar fem procent av den totala efterfrågan på lax i Spanien. Prislappen på denna anläggningen är cirka 28 miljoner euro och företaget har bland annat redan emottagit ett bidrag på en miljon euro från ”Sodercan” som är ett regionalt utvecklingsbolag.

Bildtext: Fiskhamnen i Burela, foto: Turismo de Galicia (Xunta de Galicia).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.