Prenumerera på nyheterna

Norwegian säger upp nära 1.200 anställda i Spanien

Norwegian Air Shuttle meddelar på måndagen att de närmaste dagarna inleds samtal med 1.191 anställda i Spanien som tvingas lämna flygbolaget. Det är 85 procent av kabinpersonalen, enligt fackförbundet USO.

Fackförbundet USO och pilotfacket Sepla kommer att sitta med i de stundande förhandlingarna för att säkerställa de kabinanställdas rättigheter. Det skriver den spanska affärstidningen Expansión.

Norwegian fortsätter att blöda. Nyligen rapporterade lågprisflygbolaget att man tappade rejält i omsättning under första kvartalet. Det blev dessutom en stor förlust, men ändå mindre än motsvarande period i fjol.

Norwegian beskriver att man är i slutspurten när det gäller granskningsprocessen i Irland och rekonstruktionen i Norge. Arbetet med att ta in nytt kapital förväntas vara färdigt runt 26 maj.

– Mot bakgrund av de många internationella reserestriktionerna är resultatet i det här kvartalet som förväntat. Under denna period har vi ändå nått flera milstolpar i det viktiga arbetet med att säkra företagets framtid och se till att Norwegian förblir en konkurrent att räkna med på den europeiska marknaden. Med en solid ekonomisk grund, ökad vaccinering av befolkningen i Europa och lättade resebegränsningar är vi redo att välkomna kunder ombord när de vill flyga igen, säger vd Jacob Schram i en kommentar.

På måndagen meddelar Norwegian Air Shuttle att 85 procent av kabinpersonalen i Spanien som i nuläget är permitterade sägs upp. Som det har meddelats tidigare upphör samtliga långdistansflygningar från Barcelona. Även antalet flyg inom Europa minskar.

Norwegian stänger tre av fem baser i Spanien där kabinpersonal och flygplan har varit stationerade för rutter inom Europa. Förutom Barcelona gäller det även Gran Canaria och Tenerife Sur.

Två baser blir kvar med ett flyg på vardera, Málaga och Alicante.

Norwegian växer på marknaderna i Danmark och Finland med nyanställningar som följd. Även destinationer i Spanien ingår i Norwegians planer från Danmark och Finland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.