Prenumerera på nyheterna

Norwegian snart i luften på Spanien

Efter att den norska regeringens beslutat att bidra med finansiellt stöd i form av hybridlån samtidigt som bolaget har inlett en omstruktureringsprocess har möjligheterna ökat betydligt för att Norwegian tar sig igenom krisen och kan fortsätta vara en viktig aktör i europeisk luftfart.

I dagsläget flyger inte Norwegian på Spanien. En förändring kan snart komma. Redan i mars månad kan flygbolaget vara i luften på väg till/från destination Spanien.

Den 14 januari meddelade bolaget att de hade inlett en irländsk reorganiseringsprocess (examinership) och rekonstruktionsförhandlingar i Norge.

En ny affärsplan och också presenterats där basen ligger på en enklare bolagsstruktur, ett europeiskt linjenät utan långdistans och en kraftigt reducerad skuld.

Nu är det också klart att norska staten går in och ger sitt stöd samtidigt som omstruktureringsprocessen fortsätter under våren.

– På vägnar av alla på Norwegian vill jag rikta ett stort tack till regeringen. Norwegian befinner sig i en mycket krävande situation till följd av pandemin. Ett stöd från staten ökar chanserna betydligt för att vi ska kunna hämta in nytt kapital och komma igenom rekonstruktionsprocessen. Vi har fortfarande ett stort arbete framför oss men stödet från regeringen visar att vi är på rätt väg, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram i ett pressmeddelande.

– Med en ny affärsplan och stöd från regeringen har vi stora förhoppningar om att vi kan attrahera investerare och komma igenom rekonstruktionsprocessen. Vi har fått stort stöd från politiskt håll, från kunder och medarbetare samt från aktieägare och samarbetspartners. Det är vi oerhört tacksamma för och det betyder mycket för oss i den här krävande situationen. Regeringens stöd bidrar dessutom till att trygga arbetsplatser och en sund konkurrens inom flyget, fortsätter Schram.

Norwegians nya affärsplan baseras på ett europeiskt kordistanslinjenät. Bolaget ska erbjuda billiga flygbiljetter på inrikesresor i Norge, resor i Norden samt mellan Norden och andra viktiga destinationer i Europa som Málaga och andra destinationer i Spanien.

– Inrikesresor i Norge och flygningar mellan vår nordiska hemmamarknad och resten av Europa har alltid varit själva ryggraden i Norwegians linjenät och det är just det som ligger till grund för hur Norwegian ska se ut i framtiden, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Planen är att ha cirka 50 flygplan i drift på dessa marknader under 2021 och succesivt öka till cirka 70 flygplan under 2022. Vidare ska Norwegian minska skulden betydligt till cirka 20 miljarder NOK och ta in fyra till fem miljarder NOK i nytt kapital genom en kombination av nyemission till befintliga aktieägare, en riktad nyemission till nya aktieägare och andra former för eget kapital.

Bolaget har tagit emot konkret intresse för deltagande i nyemissionen. Norwegian har nyligen även återupptagit dialogen med den norska regeringen om möjligt statligt deltagande baserat på den nya affärsplanen.

– Det här är en gedigen affärsplan som ger Norwegian en ny start. Genom att fokusera på kortdistanslinjenätet är målet att attrahera investerare, ha ett bra erbjudande till våra kunder och framför allt bidra till att trygga arbetsplatser, en sund konkurrens och bidra positivt till resebranschen i Norge, Norden och i Europa, fortsätter Schram.

Kunder med bokningar som berörs av ändringarna kommer att bli kontaktade och framtida resor som ställs in kommer att återbetalas.

På torsdagen har Svenska Magasinet nåtts av nyheten att bolaget meddelat resenärer om nya avgångstider som gäller Málaga i mars månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.