Prenumerera på nyheterna

Norwegians aktieägare säger ja till räddningsplan

Lågprisflygbolaget Norwegian kan vara på väg att räddas. Men om det blir trafik på Spanien och Málaga i framtiden är högst osäkert. Samtidigt meddelar SAS att de lägger ner basen i Málaga.

Flygbolagen är i nuläget inne i en mycket svår kris.

Flygbolaget SAS har via bemanningsföretaget CAE Crewing Services sagt upp avtalet med totalt 80 piloter och kabinpersonal vid bolagets irländska filial i Málaga som går under namnet SAS Ireland.

SAS Ireland har fram till coronakrisens utbrott haft Airbus A320neo stationerade vid baser på London Heathrow Airport och Málaga.

– SAS Ireland har sagt upp avtalet med Crew Services i Málaga genom snitt bemanningsföretag CAE Crewing Services. CAE har inlett dialog med sin personal, säger Sille Beck-Hansen, vid SAS, till check-in.dk.

I nuläget ser det ut som att SAS Ireland stänger basen i Málaga som fram tills helt nyligen har haft reguljära förbindelser med bland annat Köpenhamn och Stockholm-Arlanda.

Huvudbolaget SAS flyger fortsatt på Málaga med enstaka extraflyg för att hämta hem svenskar som sitter strandade på Solkusten och vill hem.

Under gårdagen kom det uppgifter på att lågprisflygbolaget Norwegian kan vara på väg att räddas. I nuläget står 95 procent av deras flygplansflotta parkerad. Bolaget har inlett en extra bolagsstämma för att godkänna en drastisk krisplan.

”Företaget har fått starkt stöd från både långivare och leasingbolag, och styrelsen har därför uppdaterat beslutsförslaget till den extra bolagsstämman”, skriver Norwegian i ett uttalande.

Arbetet med räddningsplanen har pågått i flera veckor och idag samlades aktieägarna för extra bolagsstämma.

Flygbolaget Norwegians aktieägare säger ja till räddningsplanen, uppger flera norska medier på måndagen. Det skulle i så fall betyda, något som har varit vd:n Jacob Schram mål, att få del av det statliga räddningspaketet på 2,7 miljarder norska kronor i mitten av maj.

Om Norwegian räddas är det oklart om bolaget startar upp med trafik på Spanien.

Norwegian kommer att hålla en presskonferens vid middagstid på måndagen med styrelseordförande Niels Smedegaard (på videolänk från Köpenhamn), koncernchef Jacob Schram och finansdirektör Geir Karlsen.

Däremot har det danska bolaget Great Dane Airlines presenterat sina kommande planer med att dra igång flygtrafik från Aalborg till Málaga.

“Great Dane Airlines är klara med att starta upp en linje till Málaga när inte Norwegian tänker flyga från Aalborg i fortsättningen. Även Mallorca och Alicante tittar vi på”, säger Thomas Hugo Möller, direktör för Great Dane Airlines till tidningen Nordjyske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.