Prenumerera på nyheterna

Nu byggs Málagas ”vattenmotorväg”

Ett stort vattenprojekt har inletts på Costa del Sol med att överföra vatten från västra delen av kusten till Axarquía öster om Málaga. Regionpresidenten i Junta de Andalucía, Juanma Moreno, närvarade nyligen med att lägga den första stenen i projektet i Churriana som kommer att beröra över 150.000 invånare.

Det regnar mer på västra Costa del Sol än på östra delen av kusten. Av det skälet inleds nu ett större projekt med att förbättra vattenförbindelserna mellan västra och östra sidan om Málaga.

Vattenledningssystemet Guadalhorce ska förbättras genom att en ny ”baypass” byggs i Churriana.

Juanma Moreno beskriver projektet som Málagas ”vattenmotorväg” som gör att vattenresurserna kan hanteras bättre och mer effektiva i provinsen.

Arbetena är beräknade att ta åtta månader och det handlar om en investering på mer än 1,4 miljoner euro. Projektet ska även förbättra vattenleveranserna för 158.050 invånare i Churriana, Cortijo de la Maza-El Olivar, Benalmádena, Torremolinos, Almáchar, Benamocarra, Moclinejo och Totalán.

Den andalusiska presidenten säger att klimatförändringarna påverkar vattensituationen. Sedan 1980 har nederbörden minskat med 35 procent i Andalusien, vilket märks framför allt på östra sidan.

Det finns en obalans när det gäller mängden regnvatten som når reservoaren La Concepción på västra Costa del Sol jämfört med reservoaren La Viñuela på östra Costa del Sol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.