Prenumerera på nyheterna

Nu ska plastavfall från över tre tusen hektar växthus tas omhand

Vid otaliga tillfällen har plasten som använts till odlingar längs Granadakusten hamnat i havet. Men nu ska det bli slut med det. Regionalregeringen tillsammans med Motril och 18 andra kommuner ska övervaka så att plastavfall från odlingar tas om hand på rätt sätt.

Växthusen försedda med plast täcker en 3.122 hektar stor yta på Costa Tropical. Majoriteten av dessa växthus finns mellan Motril, Carchuna och Albuñol.

Det är dagstidningen Ideal som i sitt torsdagsnummer berättar om hur stora mängder plast som används vid odlingar nära Albuñol och Castell de Ferro hamnar i havet. Plasten orsakar stora skador på miljön och djurlivet.

Plasten som normalt används till växthusen byts ut vart tredje år. För att täcka en hektar växthus används cirka tre ton plast. De flesta av odlarna tar hand om plastavfallet enligt de lagar som finns. Men inte alla.

Regionalregeringen, kommunerna och jordbruksorganisationer har i flera år försökt utarbeta en plan så att avfallet inte dumpas okontrollerat utan hanteras korrekt, skriver tidningen.

Därför har jordbruksdelegationen vid regionalregeringen tillsammans med 19 kommuner sjösatt ett pilotprojekt under namnet ”Compromiso Blanco” hur plastavfall i framtiden ska tas om hand.

I Motril finns det bara en auktoriserad anläggning som tar hand om plastavfall. Nu är målet att alla jordbrukare väljer återvinning i stället för att kasta plasten.

– Vår miljö kräver att vi tar hand om plastavfallet som annars hamnar i raviner i naturen eller i havet och orsakar stora skador. Jordbruket är en av pelarna i vår ekonomi och vi vet att jordbrukarna anstränger sig. Men det är också en verksamhet som måste utvecklas och förbättras. Och tillsammans kan vi göra det, säger Antonio Escámez, vice borgmästare i Motril.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.