Prenumerera på nyheterna

Nu tvingar vulkanen 800 till att lämna sina hem på La Palma

Lavaströmmen som fortsätter strömma ner från vulkanen tvingar många att evakuera en del av La Laguna -kvarteret i Los Llanos kommun.
Cumbre Viejavulkanen ger inget lugn till befolkningen i Aridanedalen vilket beror på kollapsen av den vulkaniska konen i lördags, när lavan vände norrut och skapade en lavasjö som, när den flödade över, skapade två nya strömmar.

En av dem, den som oroar de som ansvarar för att hantera den vulkaniska nödsituationen, framåtskrider med 10 meter i timmen genom Callejón de la Gata i riktning mot det nyligen evakuerade grannskapet.
I den andra, som löper parallellt med den föregående, fortsätter lavaflödet att ta bort bostadsområden och jordbruksfastigheter i ett tidigare evakuerat område.

Vulkanen Cumbre Vieja visar dock inga tecken på utarmning. Mellan måndag och tisdag släppte den ut 1848 ton koldioxid och ytterligare 21 868 ton svaveldioxid, nästan tre gånger mer SO2 än föregående dag.

Askpelaren nådde en höjd av 3500 meter i går och askmolnet och SO2 kommer att röra sig i väst-östlig riktning och delvis söderut från utbrottet, så de områden som påverkas mest av askan blir östra och södra sluttningarna av La Palma, och det är inte uteslutet att finare aska når väster om Teneriffa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.