Prenumerera på nyheterna

Ny bankfusion är på gång i Spanien

Denna gången är det Unicaja och Liberbank som inleder samtal om en sammanslagning, de kommer efter fusionen att vara Spaniens femte största långivare med totala tillgångar på över 100 miljarder euro.

Affären är ytterligare ett tecken på den konsolidering som pågår i banksektorn och efter tillkännagivandet steg aktiekurserna för både banker och andra långivare. Unicajas aktier steg 11,5% medan Liberbanks ökade med 14,2%.

Båda bankerna hade tidigare bekräftat att de var i preliminära samtal om en potentiell sammanslagning. En källa med kunskap om detta berättade för Reuters att Unicaja och Liberbank skall kunna hålla styrelsemöten de kommande dagarna för att formellt inleda förhandlingar om en sammanslagning.

Enligt Reuters beräkningar kommer de två bankerna att ha ett sammanlagt marknadsvärde på 1,94 miljarder euro baserat på data från Refinitiv. Investeringsföretaget Alantra sa i en kommentar att det trodde att fusionen skulle vara meningsfull och potentialen för värdeskapande skulle vara betydande eftersom affären skulle vara självfinansierad.

Europeiska banker är under växande tryck för att gå samman för att hantera stigande osäkra fordringar och rekordlåga räntor när de bekämpar effekterna av COVID-19-pandemin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.