Prenumerera på nyheterna

Ny djurskyddslag väntas träda i kraft i Andalusien

Regionregeringen i Andalusien förväntar att en omarbetad djurskyddslag ska träda i kraft nästa månad som ska öka skyddet för husdjur och sätta stopp för att privatpersoner missbrukar sina husdjur. De styrande hoppas kunna nå samförstånd mellan alla partier som är representerade i parlamentet.

Det berättade presidentrådet Elías Bendodo när han nyligen besökte djurskyddsföreningen Sociedad Protectora de Animales y Plantas i Málaga. Bland annat vill regionmyndigheterna se ett slut på att djur överges eller dödas.

Bendodo hoppas att den nya djurskyddslagen får grönt ljus någon gång under första delen av mars månad.

Hela 40 procent av de andalusiska hushållen har sällskapsdjur. Av den anledningen är behovet stort av en ny lag som ska skydda djuren.

Det handlar också om en reglering av de kolonier av katter som finns i kommunerna. Den nya lagen fastställer även åtgärder när det gäller födelsekontroll och förbättringar av djurtransporter.

I framtiden kommer Junta de Andalucia att ha ett register över alla djurmottagningar som invånarna kan konsultera. Den nya lagen ska även förstärka skyddet för jakthundar.

Djurskyddslagen tar även hänsyn till personer som är utsatta för könsrelaterat våld. Dessa personer får rätt att ha sitt husdjur i sitt skyddade boende.

Den nya lagen bygger på råd och rekommendationer myndigheterna har tagit in från djurskyddsföreningar som Fadea (Federación Andaluza de Defensa Animal) och FdCats (Asociación Bienestar Felino) samt Asociación Protectora de Animales y Plantas i Málaga.

I fredags hölls en pressträff om den kommande djurskyddslagen. Presidenten för Asociación Protectora de Animales y Plantas, Carmen Manzano, medverkade liksom Elías Bendodo, den andre vice talmannen i parlamentet, Esperanza Oña samt Málagas borgmästare Francisco de la Torre (bilden).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.