Prenumerera på nyheterna

Ny rekommendation: Högst sex personer i sällskap i Andalusien

Regionregeringen i Andalusien har på tisdagen infört några nya åtgärder för att bekämpa ökningen av smittade i coronaviruset SARS-CoV-2. Bland annat väntar omfattande tester i kommuner med mer än 500 smittade per 100.000 invånare. Samtidigt rekommenderas sällskap på högst sex personer om de inte bor under samma tak vill säga.

Det andalusiska presidentrådet Elías Bendodo och den ansvarige vid regionens Folkhälsovård, Jesús Aguirre, meddelade de nya besluten vid en presskonferens vid middagstid på tisdagen.

Jesús Aguirre säger att hela 80 procent av fallen i coronaviruset har fått smittan överförd i samband med privata möten i familjer. Det är anledningen till den nya rekommendationen med högst sex personer i ett sällskap.

Aguirre betonar att det är en rekommendation i dagsläget men att de utifrån en juridisk aspekt tittar på att göra det obligatoriskt.

Rent generellt är situationen stabil i Andalusien. Enligt spanska Hälsovårdsdepartementet bör restriktioner i rörligheten införas på platser med över 500 smittade per 100.000 invånare.

Andalusien som region har mellan 161 till 190 fall per 100.000 invånare senaste 14 dagarna. Regionen har 59 procent färre inlagda på sjukhus just för tillfället jämfört med piken den 30 mars.

Ökningen är under kontroll. Antalet smittade per dygn varierar dag från dag. Ena dagen, den andra dagen färre. Det är alltså ingen kurva som pekar uppåt flera dagar i rad.

Enskilda kommuner ligger på över 500 smittade per 100.000 och i dessa fall väntar nu en utbyggd smittspårning i form av snabbtester. Det gäller inlandskommunerna Sierra de Yeguas och Villanueva de la Concepción.

Andalusiens president Juanma Morena skriver på Twitter:

”Vi tar nu ett steg framåt för att komma åt coronaviruset. En omfattande snabbtestning i kommunerna med mer än 500 fall per 100.000 invånare under de senaste 14 dagarna kommer att göras. Dessutom begränsar vi familjesammankomster till högst 6 personer”.

Sedan igår måndag har 244 testats positivt i coronaviruset SARS-CoV-2 i provinsen Málaga. 251 har tillfrisknat. I provinsen Granada dit Costa Tropical tillhör har 167 testats positivt sedan igår. 36 har tillfrisknat.

Sju har rapporterats döda i sviterna av covid-19 senaste dygnet i provinsen Málaga. Två av dessa dödsfall har inträffat i Guaro skriver La Opinión de Málaga. De övriga fallen har inträffat i Málaga (2) samt ett i vardera Marbella, Alhaurín de la Torre och Cártama.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.