Prenumerera på nyheterna

Nya föreskrifter om inresor till Sverige

Från nu gäller nya föreskrifter för inresor till Sverige enligt vad Folkhälsomyndigheten meddelar. För inresor till Sverige krävs ett negativt covidtest som är maximalt 48 timmar gammalt för utländska medborgare som inte bor i Sverige 12 år eller äldre. Testet kan vara PCR/NAAT-test eller antigentest.
Det finns dock undantag från kravet på covid-19-test, till exempel för utlänningar som är folkbokförda i Sverige, eller som bor i Sverige med giltigt uppehållstillstånd, uppehållsrätt eller uppehållsstatus.

För att räknas som bosatt måste man kunna styrka att man har eller kommer att ha sin dygnsvila i Sverige under minst ett år. Detta görs till exempel med ett utdrag från folkbokföringen, skriver polisen.se.

Inreseförbudet gäller i dagsläget till och med 31 januari 2022 men kan komma att förlängas.

Rekommendationer efter ankomst
Svenska medborgare eller resenärer som är undantagna inreseförbudet behöver inte visa upp ett negativt provsvar men de ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendation om att alla som reser in i Sverige att ta ett PCR-test för covid-19 efter inresan.

Rekommendationen omfattar alla, även svenska medborgare. För personer som regelbundet reser över gränsen gäller särskilda rekommendationer, skriver Folkhälsomyndigheten.

Svenska medborgare
Får resa in i Sverige
Undantagen kravet på covid-19-test
Ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendation om testning för covid-19 efter utlandsvistelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.