Prenumerera på nyheterna

Nya helikoptrar till det spanska flygvapnet

Det blir 12 stycken NH90 från NHIndustries som ersätter den åldrande flottan av AS332 Super Puma, delar av helikoptrarna tillverkas av Airbus Helicopters i Spanien.

De nya helikoptrarna kommer att vara baserade i Cuatro Vientos, nära Madrid. Spanien har totalt beställt 45 stycken NH90, tekniskt anpassade som taktiska transporthelikoptrar. Den spanska armén har redan fått 13 stycken levererade till Airmobile Force (FAMET) för Maneuver III-bataljonen i Agoncillo. Även marinen kommer senare att få sin beskärda del av dessa helikoptrar.

Javier Salto, general för flygvapnet, konstaterade att ”För det spanska flygvapnet innebär NH90 en viktig tillgång som kan utföra ett brett spektrum av uppdrag, inklusive taktisk transport av trupper och logistikstöd i fredsbevarande eller återuppbyggnadsuppdrag och naturligtvis, de viktigaste sök-och räddningsuppdragen under fientliga förhållanden som är några av de mest krävande och komplexa uppdragen för helikopterenheter. ”

“NH90 är särskilt lämpad för att fungera i varma och höga höjdförhållanden och kommer att visa sig vara en viktig tillgång för de kritiska uppdrag som utförs av det spanska flygvapnet”, säger Nathalie Tarnaud-Laude, chef för NH90-programmet vid Airbus Helicopters och president för NHIndustries.

NH90 kommer att ge alla de tre spanska väpnade styrkorna en mångsidig och modern transportsystemhelikopter som erbjuder oöverträffad militär kapacitet. Den spanska versionen av NH90 har nästa generations General Electric CT7 8F5-motorer, ett personligt kommunikationssystem och ett sofistikerat elektroniskt stridssystem utvecklat av Indra. I leveranserna ingår också träningsanordningar (inklusive fullflygsimulatorer), automatisk underhållsutrustning (SAMe), och automatiskt uppdragsplaneringssystem (AMPS) som också utvecklats av Indra. Airbus Helicopters i Spanien är inblandade i tillverkningen av flygkroppen, mjukvaruutvecklingen och integrationen.

NH90 är en medeltung transporthelikopter byggd med ett fullständigt kompositskrov och den är ett samarbetsprojekt mellan fyra europeiska NATO-länder. Helikoptern finns även i Sverige, den benämns helikopter 14 inom det svenska försvaret. Den svenska försvarsmakten har beställt 18 exemplar varav 16 redan har levererats. Nio av de dessa är rent markoperativa, de kallas för HKP 14E. De resterande nio kallas HKP 14F och utrustas med sonarutrustning och taktisk radar för ubåtsjakt.

I dagsläget har mer än 560 exemplar av NH90 sålts till 14 länder. När Sverige beställde sina så begärde de också att kabinhöjden skulle höjas från 157 till 182 centimeter, den modifieringen marknadsför nu tillverkaren som modell HCV (High Cabin Version). Bildtext: NH90, foto: Airbus Helicopters.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.