Prenumerera på nyheterna

Nya instruktioner om hur husockupanter ska hanteras väntas

Kritikerstormen mot Spaniens sätt att behandla husockupanter tilltar. Nu meddelar Spaniens statsåklagare Dolores Delgado att hon under de kommande dagarna ska utfärda instruktioner till åklagare hur dessa husockupanter ska behandlas.

Det är ett kriminellt fenomen som kräver specifika åtgärder, säger hon.

Omkring 40 fall där helt främmande personer bryter sig in, ockuperar och bosätter sig i andra människors egendomar inträffar i Spanien varje dag. För den drabbade innebär det byråkratiskt krångel som kan vara i flera år innan saken avgörs i domstol.

Det är en illegal verksamhet som skrämmer potentiella bostadsköpare i Spanien.

Delgado sa i samband med öppnandet av det nya juridiska året där Hans Majestät Konungen Felipe VI närvarade att nya beslut till åklagare väntas de närmaste dagarna i hur problemet med husockupanter ska hanteras i fortsättningen.

Åklagarmyndigheten har dokumenterat verksamheten med den illegala bosättningen. Nu handlar det om att klara beslut ges som följer lagstiftningen och att befolkningen känner att rättssystemet står upp.

Statsåklagaren betonar också att vissa situationer kräver specifika åtgärder i enlighet med medborgarnas behov. Det är just här som nya instruktioner krävs, säger Dolores Delgado till nyhetsbyrån EFE.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.