Prenumerera på nyheterna

Nya krav på covidbevis för inresa i Sverige

Från den 21 december krävs covidbevis för inresa i Sverige. Men kravet omfattar inte svenska medborgare och permanent boende i Sverige. Det gäller för övriga för inresa i Sverige och även från EES-länderna.
Smittspridningen ökar i stora delar av Europa. Även Norge och Danmark är hårt drabbat av den nya omikron-varianten.

Det gör att nya krav införs på covidbevis för inresa till Sverige.

På sociala medier går debatterna varma om kravet även gäller Spaniensvenskar som planerar att resa till Sverige under jul och nyår. Men kravet omfattar bara utländska medborgare vid inresa från alla länder, även de nordiska. Det gäller inte svenska medborgare och permanent boende i Sverige. Det skriver Folkhälsovården på sin webbplats.

Däremot skärper Folkhälsomyndigheten rekommendationen för alla inresande att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter ankomst till Sverige.

Detta gäller både för vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Rekommendationen gäller även de som har uppvisat ett negativt test i samband med inresa. Barn under förskoleklassålder är undantagna.

Utländska medborgare som omfattas av något av undantagen från inreseförbudet till Sverige och vill resa in i Sverige från EES-länder utanför Norden (från och med den 21 december 2021 omfattas även de nordiska länderna) eller resa in ifrån Andorra, Monaco, San Marino, Schweiz eller Vatikanstaten måste visa upp något av följande:

• vaccinationsintyg mot covid-19,

• intyg negativt provsvar från testning för pågående covid-19-infektion (testintyg)

• intyg om tillfrisknande från covid-19.

Intygen ska antingen vara EU:s gemensamma covidintyg, i Sverige kallade covidbevis, eller vara intyg som motsvarar dessa. Mer information finns att hitta HÄR.

Fotnot. EES-länderna är alla 27 EU-länderna samt Norge, Island och Liechtenstein.

Krav för inresa till Kanarieöarna

Tänker du besöka Kanarieöarna framöver gäller nya krav även om du reser från en region i Spanien. Något av dessa tre dokument gäller som krav:

• vaccinationsintyg mot covid-19,

• intyg negativt provsvar från testning för pågående covid-19-infektion (testintyg)

• intyg om tillfrisknande från covid-19.

Det meddelar den regionala hälsovården på Twitter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.