Prenumerera på nyheterna

Nya regionala beslut i Valenciaregionen från 15 mars

Över 175.000 utländska turister har besökt Valenciaregionen under tre månader med perimeterkarantän. Bara Kanarieöarna och Katalonien har haft fler utländska turister. Det visar siffror från Frontur (Movimientos Turísticos en Fronteras) som Spaniens motsvarighet till statistiska centralbyrån INE (Instituto Nacional de Estadística) publicerar.
Det var den 30 oktober som Valenciaregionen och presidenten Ximu Puig tog beslutet att införa perimeterkarantän för regionen. Det betyder att det inte är tillåtet att passera regiongränsen om det inte handlar om arbetsresor eller för att återvända till sin fasta boplats.

Utländska turister har däremot kunnat resa till Valenciaregionen och Costa Blanca utan att bli stoppade. I november kom 53.946 turister följt av 71.865 i december och 49.727 i januari, visar siffror som dagstidningen ABC publicerar.

Flest utländska turister kom från Frankrike, 36,5 procent, med Belgien på andra plats med 9,5 procent.

Polemik
Det har gått polemik i ämnet då spanjorerna själva inte kan resa mellan regionerna. Igår kom beskedet att beslutet förlängs till den 9 april.

I tisdags sa Ximo Puig att antalet personer som färdas över regiongränserna i Spanien inte är jämförbara med de få utländska turister som kommer.

Siffror över passagerartrafiken vid Valenciaregionens flygplatser under perioden november till januari visar att Alicante-Elche och Valencia registrerade 334.317 resenärer. Det visar siffror från luftfartsverket Aena.

Ximo Puig har för avsikt att förlänga perimeterkarantänen för regionen fram till den 9 maj, samma datum som det nationella nödläget gäller till. Däremot blir det tillåtet att färdas över provinsgränserna i Valenciaregionen över påskhelgen.

Turistnäringens organisation Hosbec är kritiska till restriktionerna som de menar skapar ”turistfobi” och turister får skulden i att coronavirusets sprids.

Regionala beslut från 15 mars
På torsdagen framträdde regionpresidenten Ximo Puig och hälsovårdsrådet Ana Barceló och meddelade regionala beslut som gäller till den 12 april.

Regionen kommer att tillåta serveringsställen att från den 15 mars hålla öppet även inomhus med högst 30 procents beläggning och som mest fyra personer vid samma bord. Utomhusserveringar kan nyttjas till 100 procents beläggning. Däremot gäller fortsatt att de ska stänga klockan 18.

Även gym och simhallar kan öppna från den 15 mars med en högsta beläggning på en tredjedel. Även omklädningsrum kan hållas öppna och duschar om de är individuella.

På en månad har Valenciaregionen gått från incidenstalet 1.500 fall per 100.000 invånare till 57. Med det ligger regionen mycket nära gränsen 50 som av WHO är satt då smittspridningen anses vara under kontroll.

Läs mer: Svårt förklara för spanjorer att stanna hemma när utländska turister släpps in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.