Prenumerera på nyheterna

Nya regler för EU:s vaccinpass är på gång

En påfyllnadsdos för personer över 60 och vårdpersonal. Däremot blir det inga nya coronarestriktioner med tids- eller kapacitetsbegränsningar vid serveringsställen, diskotek, spelhallar, biografer och nattklubbar eftersom det inte finns någon överenskommelse mellan hälsodepartementet och regionerna. Det meddelar Spaniens hälsovårdsminister Carolina Darias.

Spaniens mål är att skruva upp vaccinationstakten så att en påfyllnadsdos kan administreras till personer mellan 60 till 69 år och till vårdpersonal. Målet är att hela befolkningen ska få en påfyllnadsdos av Pfizer eller Moderna. I första hand prioritera de riskgrupper.

Det är många spekulationer och frågor inför påfyllnadsdosen. Exempelvis hur den tredje dosen registreras i EU:s vaccinpass. I nuläget är ingenting klart.

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides väntas inom några dagar komma med förslag på hur unionens vaccinpass ska anpassas när allt fler länder ger sina medborgare en ytterligare dos av covid-19-vaccinet.

Bra, tycker EU-minister Hans Dahlgren (S).
– Det kommer ett förslag från kommissionen i närtid om hur man ska utveckla de här covidbevisen så att de ger utrymme för att registrera de här påfyllnadsdoserna som många redan har tagit, men också om hur man ska se på en lämplig tidsrymd för hur länge de ska gälla, säger Dahlgren till nyhetsbyrån TT.

Dahlgren är tveksam till Österrikes förslag på att införa obligatorisk vaccinering från och med den 1 februari.

– Jag är nog tveksam till om man kan tvinga en människa att bli vaccinerad. Men det visar ju på nödvändigheten av att också hantera det här med desinformation och falska nyheter som sprids om vad som händer när man blir vaccinerad. Det är rätta vägen att gå, säger Dahlgren i Bryssel.

(Foto. Comisión Europea)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.