Nya riktlinjer för utlandsresor ska presenteras i mitten på maj

Samtidigt som den spanska regeringen kan tänka sig att begränsa den utländska turismen fram till oktober menar EU att reserestriktioner för turister bör lyftas snarast. I Andalusien jäser missnöjet efter att centralregeringen med Pedro Sánchez i spetsen beslutat att hotellen kan öppna men samtidigt inte tillåta turister utifrån.

Det andalusiska parlamentets talesperson, Elías Bendodo, betonar också att det är ett märkligt förslag att öppna hotellen och samtidigt inte tillåta att passera provinsgränserna.

Regionalregeringen vill se att provinserna Huelva och Almería som totalt bara har 542 respektive 425 Covid-19-fall samt 47 respektive 41 dödsfall bör ingå i ett pilotprojekt med att öppna upp för turism snarast. Flera av Kanarieöarna liksom Formentera i ögruppen Balearerna har fått hävda restriktioner och kan öppna upp redan från måndag.

Den spanska regeringen presenterade en avtrappningsplan i fyra faser i tisdags kväll. Bland annat var budskapet att hotell och turistlägenheter kan öppna från den 11 maj för lokal turism.

Det senaste dygnet har kritikerstormen tilltagit. Ansvariga i turistbranschen, regionalregeringen i Andalusien och oppositionen menar att det inte är konsekvent att öppna hotell och samtidigt inte låta turister passera provinsgränser. Hotell och turistlägenheter lever på turister som kommer utifrån.

Under fjolåret hade Andalusien 32 miljoner besökare utifrån.

Enligt spanska medier på torsdagen planerar ministerrådet att begränsa den utländska turismen till Spanien fram till långt in i höst. Regeringen vill även införa restriktioner för befolkningen att kunna lämna Spanien såvida de inte har ett specifikt hälsointyg.

Från EU låter det annorlunda. De vill genast införa kortsiktiga åtgärder för att stödja branschen. Turistsektorn utgör 10 procent av EU:s BNP och sysselsätter 27 miljoner personer direkt och indirekt.

Enligt nyhetsbyrån Direkt säger EU-kommissionens vice ordförande för justitiefrågor Vera Jourova, att EU-länderna bör så snart som möjligt lyfta sina reserestriktioner till andra medlemsländer och på så sätt möjliggöra turism inom unionen.

Det kom som ett svar på Österrikes förslag om att bara tillåta turister från Tyskland i sommar.

Jourova säger att EU-länderna inte får diskriminera vissa EU-medborgare på grund av nationalitet – däremot får hänsyn tas av epidemiologiska skäl.

EU-kommissionen arbetar just nu på nya riktlinjer som ska presenteras i mitten av maj och som ska ta hänsyn till det epidemiologiska läget i turisternas hemländer.

Vera Jourova sa vid en presskonferens under gårdagen att kommissionen väntar sig att omsättningen i turistsektorn kommer att sjunka med 50 procent i EU under 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.