Prenumerera på nyheterna

Nytt gripande kopplas samman med svensk gängkriminell

Galiciska narkotikahandlare kopplas samman med svenska och nederländska gängkriminella enligt en polisutredning som pågått sedan 2019. Nyligen greps tre medlemmar i en internationell liga på Solkusten som ägnat sig åt narkotikahandel. Gripandena följde efter att polisen beslagtagit en segelbåt med 2,5 ton kokain nära Azorerna.
Det var i fredags som spanska myndigheter kunde föra segelbåten ”Goldwasser” till hamnen i Vigo i nordvästra Spanien. Då hade två besättningsmedlemmar med dominikansk och amerikansk nationalitet gripits på segelbåten den 8 oktober klockan 11.45.

Tillslaget samordnades av nationalpolisen och skatteverket Agencia Tributaria tillsammans med utländska myndigheter som bekämpar narkotikahandel från Storbritannien, Frankrike, USA, Colombia och Nederländerna.

Efter polisen beslagtog segelbåten med 2,5 ton kokain har ytterligare tre personer gripits i Mijas och Fuengirola, enligt pressmeddelandet från Inrikesdepartementet.

De gripna är medborgare från Nederländerna och Sverige. En av dessa ska vara ledare för ligan, uppger nationalpolisen, utan att gå in på om ledaren är från Nederländerna eller Sverige, skriver Diario SUR.

Ligan som har använt segelbåtar för att få in narkotikan i Europa bestod av utländska medborgare.

Enligt polischefen Emilio Rodríguez som arbetar vid enheten mot organiserad brottslighet, Greco (Grupo de Respuesta Especial para el Crimen Organizado) inleddes en utredning 2019 som fortsatt pågår.

Utredningen pekar på kopplingarna mellan galiciska narkotikahandlare och svenska och nederländska kriminella ligor.

(Foto: Policia Nacional/ Agencia Tributaria)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.