Prenumerera på nyheterna

Obligatoriskt med munskydd i kollektivtrafiken

Regeringschefen Pedro Sánchez har på lördagsmiddagen framträtt i ännu ett tv-sänt tal från regeringskansliet Palacio de la Moncloa med efterföljande presskonferens. Han meddelade att från måndag blir det obligatoriskt krav på att använda munskydd i kollektivtrafiken i Spanien. Han flaggade även för ytterligare en förlängning på 15 dagar av det nationella nödläget.

Samtidigt som Spaniens ekonomi befinner sig i fritt fall meddelade Sánchez på lördagen att ännu en förlängning av det nationella nödläget kommer att debatteras och rekommenderas när kongressen samlas på onsdag. Men det är oklart om Spaniens vänsterregering samlar tillräckligt med stöd för ännu en förlängning.

– Vi har ingen plan B. Den enda planen som finns heter nationellt nödläge, säger Sánchez som nämnde att Covid-19-pandemin hittills resulterat i 3,2 miljoner smittade och 233.000 döda.

Spaniens BNP backar 9,2 procent i år och utlandsskulden ökar till 115 procent. Arbetslösheten stiger till 19 procent med en ungdomsarbetslöshet som vi inte kan se slutet på. Centralregeringen planerar att den utländska turismen kan återvända tidigast i oktober även om EU säger att reserestriktioner för turister bör lyftas snarast. Nya riktlinjer för utlandsresor ska presenteras i mitten på maj meddelar EU.

Sánchez hoppas på en återuppbyggnadsfond på 16 miljarder euro.
– Vi har en mandatperiod på fyra år att bygga upp det här landet. Efter sju veckor har vi fått en viss aning om vad so krävs för att ekonimiskt och socialt bygga upp det här landet igen.

Från måndag blir det alltså obligatoriskt med munskydd för den som färdas i kollektivtrafiken. Sex miljoner munskydd ska delas ut vid stationer och större hållplatser. Ytterligare sju miljoner munskydd gör till kommuner och provinser. Ytterligare miljoner ska delas ut av hjälporganisationerna Cáritas och Röda Korset.

Sánchez avslutade med att vädja till allmänheten om att vara försiktiga.
– Det finns fler osäkra moment än säkra. Avtrappningsfaserna kräver ansvar, enhet, generositet och en känsla av plikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.