Prenumerera på nyheterna

Obligatoriskt med negativt PCR-test för inresande från 23 november

Efter att flera regioner pressat på har Spaniens regering tagit ett beslut om att inresande från högriskländer med covid-19 måste visa upp ett negativt PCR-test vid inresa. Det gäller för inresande via land, hamnar eller flygplatser. Testet får inte vara mer än 72 timmar gammalt och de nya reglerna kommer att gälla från och med den 23 november, meddelade hälsoministern Salvador Illa på onsdagen. Beslutet ska underlätta för turism inom Schengenländerna. EU rekommenderade att medlemsländerna skulle ta beslut om obligatoriskt negativt PCR-test för inresande redan den 13 oktober.

Reglerna gäller alla Schengenländer där smittrisken är omfattande utom Norge, Finland och samt vissa områden i Grekland i dagsläget. Beslutet baseras på Europeiska smittskyddscentret ECDC:s bedömningar i antalet smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 per 100.000 invånare under de senaste 14 dagarna.

EU-länder som har över 150 fall per 100.000 invånare bedöms som högriskländer vars resenärer måste ha med ett negativt PCR-test på inresan till Spanien.

Flera regioner i Spanien har framfört kravet på att centralregeringen ska ta beslut om obligatoriskt negativt PCR-virustest vid inresa till Spanien. Regionalregeringen i Madrid framförde önskemålet redan i maj. Och Kanarieöarna har redan infört det.

Regeringschefen Pedro Sánchez började ”svänga” i frågan i slutet på oktober då han tillsammans med regeringsmedlemmar i Europa började diskutera lösningar för att underlätta turismen inom Schengenområdet.

Undersökningar har visat att det skett ett stort ”läckage” av potentiell smitta via Madrid-Barajas flygplatsen. Madrid är den region med flest importerade smittfall med 703 positiva från 11 maj till 22 oktober följt av Kanarieöarna med 599 importerade positiva fall. Totalt registrerar Spanien 3.696 smittfall som kommer från utlandet.

Hälsoministern Salvador Illa sa under gårdagen att ett negativt PCR-test kommer att krävas av alla. Det gäller även de som är fast boende i Spanien och som återvänder efter en resa i utlandet.

Regeringen hoppas på gott samarbete med flygbolagen så att det negativa PCR-testet verifieras i samband med resan till Spanien.

Om det uppstår ett problem ska möjligheten finnas att utföra ett PCR-test på flygplatserna. Slumpmässiga kontroller genomförs för att säkerställa att bestämmelserna uppfylls. För de som reser utan PCR-test väntar sanktioner.

Förutom hälsoprotokollet (www.spth.gob.es eller appen Spain Travel Health-SpTH ) så kommer det att krävas ett färskt PCR-test som är högst 72 timmar gammalt. Dokumentet måste vara originalet och kan vara i papper eller elektroniskt format.

Klicka här för Europeiska smittskyddscentret ECDC:s bedömningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.