Prenumerera på nyheterna

Obligatoriskt munskydd – ansiktsmask i södra Spanien

Juanma Moreno, president för den Andalusiska regionalregeringen har idag meddelat att han kommer att föreslå obligatorisk användning av ansiktsmasker i Andalusiens samtliga provinser som en förebyggande åtgärd för att stoppa fler utbrott åsamkade av coronavirus.

Moreno gjorde uttalandet vid dagens besök i Ceuta, han nämnde också att han har diskuterat med hälso- och familjeministern Jesús Aguirre om att föreslå obligatorisk användning av dessa skydd i alla offentliga utrymmen, både inomhus och utomhus oavsett om det kan hållas distansering eller inte. Moreno hävdar att användningen av masker kan vara ”positiv” för att undvika dessa möjliga infektioner trots att situationen för Covid-19 i Andalusien har minskat ur klinisk synvinkel.

Moreno ansåg det som normalt att Andalusien hade fler utbrott än många andra regioner eftersom det är den mest befolkade regionen, men han specificerade att ”vi inte är i en begränsad situation som i andra spanska territorier, men förebyggande är bättre än botemedel, och av denna anledning kommer vi att föreslå åtgärden för obligatorisk användning av masker”.

Åtgärden kommer att läggas fram för den tekniska och medicinska kommittén nu på måndag och förordningen kan därefter träda i kraft med mycket kort varsel.

Därmed sällar sig Andalusien till regionerna Katalonien, Balearerna och Extremadura som redan har infört obligatoriet, men fler lär följa efter (Asturien, Kantabrien, Murcia och Aragón diskuterar det i skrivande stund).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.