Prenumerera på nyheterna

OECD: Spanien drabbas hårdast av alla vid en andra smittvåg

Det är den allvarligaste krisen någonsin. Skulle Spanien få en andra våg av covid-19 så drabbas landet värst av alla. Det säger OECD:s generalsekreterare Ángel Gurría.

Det är en dyster bild som OECD målar upp för 2020 i sin senaste prognos som presenterades på onsdagen. Världens BNP kommer att sjunka mellan 6 och 7,6 procent under 2020.

Vilken av prognoserna som stämmer beror på hur coronavirusets spridning fortsätter. Den 6-procentiga minskningen i BNP baseras på ett scenario där spridningen fortsätter minska medan den högre prognosen bygger på att det kommer en andra smittspridningsvåg.

OECD skriver att båda scenarion är lika sannolika.

Skulle en andra smittspridningsvåg inträffa är Spanien det landet som drabbas hårdast. Orsaken är att Spaniens ekonomi är avhängig av känsliga sektorer som turism och bilindustri enligt OECD.

Enligt OECD:s prognos landar i år det spanska budgetunderskottet på 11,1 procent. Skulle en andra smittvåg inträffa kan det hamna på 14,4 procent.

OECD påpekar vidare att i detta scenario kommer statsskulden att skena upp till 129,5 procent av BNP och arbetslösheten ökar till 21,9 procent. Det gör Spanien till det land där arbetslösheten ökar mest.

OECD:S generalsekreterare Gurría betonar att det är ett misstag att beskriva problemet som ett val mellan hälsa och ekonomi:

– Det är ett falskt dilemma. Om pandemin inte kontrolleras kommer det inte att finnas någon robust ekonomisk återhämtning, sade Gurría som berömmer de snabba, flexibla och avgörande beslut som regeringar har fattat för att hantera krisen.

Regeringarna har nu ett stort ansvar.

– Regeringar har satt ekonomin i koma och nu står de inför den överväldigande utmaningen att återuppliva patienten.

OECD kommer med ett varningens ord till Spanien att flera av de åtgärder som har vidtagits måste fortsätta men också justeras för att få igång ekonomin på ett säkert sätt.

Under 2021 väntas BNP öka med mellan 2,8 och 5,2 procent. I Spanien förväntas ekonomin under 2021 växa med 7,5 procent. Vid en andra smittvåg under 2020 väntas ekonomin växa med fem procent 2021.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.