Prenumerera på nyheterna

Offentliga telefoner – en utrotningshotad företeelse

I hela Spanien finns det idag 15.500 offentliga telefoner och de registrerar i genomsnitt bara ett samtal var tredje dag.

Den första offentliga telefonkiosken i Spanien installerades 1928 i Retiro-parken i Madrid, därefter byggdes det telefonkiosker över hela landet och som mest var de 65.000 på 1990-talet. I Málaga kom de första telefonkioskerna i början av 30-talet, idag finns det 179 kvar i staden och 549 i hela provinsen.

En undersökning visar att 88% av spanjorerna har aldrig använt en telefonkiosk och många av de yngre vet inte att man kan ringa från dem genom att stoppa i ett mynt. Den gradvisa utvidgningen av fast telefoni i hemmen var starten på deras alltmer tynande tillvaro och explosionen av mobiltelefoner i alla delar av samhället har i praktiken dömt dem till utrotning.

Telefónica ansvarar för underhållet, genom att de av regeringen har utsetts till operatör för den allmänna teletjänsten och efter att de inte fått några intresserade telefonbolag vid den senaste upphandlingen. Ett logiskt ointresse med tanke på att det årliga underhållet kostar 4,52 miljoner euro.

Kontraktet med Telefónica gick ut den 31 december 2019 och allt pekade på en nedläggning av tjänsten. Men regeringen är trots den låga lönsamheten motvillig till att likvidera de offentliga telefonerna eftersom de garanterar att alla medborgare har tillgång till telefon i hela landet och med en acceptabel kvalitet till ett överkomligt pris. Telefonerna har nu ”benådats” av regeringen och driften fortsätter åtminstone till den 31 december 2020.

Vad som händer sen är det ingen som vet, men vissa telefonkiosker har fått andra användningsområden mer anpassade till dagens behov. I centrala Málaga finns det redan ett dussin kiosker som har fått ett nytt liv som mobilladdare, anslutningspunkt för Wi-Fi och även som turistinformation. I andra städer som t.ex. Salamanca används vissa för att lämna eller byta ut böcker, de kallas ”bibliocabinas”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.