Ohälsosam mat kan bli dyrare i Spanien

Alberto Garzón, Spaniens nye minister för konsumentfrågor uttalade i förra veckan en önskan om att göra ohälsosam mat dyrare genom att höja momsen på dessa matvaror.

Avsikten med detta är att minska fetman i Spanien, något som redan ses som en epidemi eftersom cirka 25 procent av befolkningen är överviktig.

Livsmedelsindustrin har dock varit snabb med att ge konsumentministerns strategiska plan svar på tal. Mauricio Garcia, direktör för branschorganisationen FIAB (Federación de Industrias de la Alimentos y Bebidas) ställer sig negativa till delar av det som regeringen vill införa. Han berättade för den spanska tidningen Las Provincias att det aldrig funnits ett större utbud på olika livsmedel än vad det gör nu. ”Aldrig tidigare har det funnits ett sådant säkert och varierat matbjudande som är skräddarsydd efter konsumenternas smak, behov och inköpskapacitet,” sade han.

Garcia förklarade att det inte finns några vetenskapliga bevis för att sådana åtgärder är effektiva och att han hellre ser ett samarbete med den nya regeringen för att sprida information till konsumenterna.

En annan viktig faktor i regeringens plan är att kategorisera matvarorna i fem nivåer, detta skulle ske genom att använda etiketter i fem olika färger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.