Oklart när José Antonio Primo de Rivera flyttas

I morgon torsdag flyttas Spaniens tidigare diktator och statschef Francisco Franco från Valle de los Caídos 60 km nordväst om Madrid. Falangistpartiets grundare José Antonio Primo de Rivera som också ligger begravd på platsen, huvud mot huvud med Franco, kommer inte att flyttas på torsdagen.

Enligt ett beslut som ministerrådet tog i november 2011 så rekommenderades det att Franco skulle flyttas och Primo de Riveras gravplats inte skulle få så framskjuten plats. Franco och José Antonio Primo de Rivera har legat begravda vid foten av huvudaltaret längst in i basilikan.

Franco är den ende av totalt 33.847 som ligger begravda i Valle de los Caídos som inte föll offer under inbördeskriget. De 33.847 flyttades till platsen från olika massgravar i Spanien mellan åren 1959 till 1983 utan samtycke från anhöriga.

José Antonio Primo de Rivera som är grundare till Falangistpartiet sköts till döds av republiken under inbördeskriget och betraktas därmed som ett offer under kriget. Däremot är han den ende som har en priviligierad plats i basilikan och namnskylt.

Enligt ett beslut från 2011 ska även José Antonio Primo de Rivera flyttas till en annan plats i basilikan. När det blir är oklart.

Franco själv uttryckte aldrig någon önskan om att begravas i Valle de los Caídos. Det beslutet togs personligen av Carlos Arias Navarro som var regeringschef i Spanien när Franco avled den 20 november 1975. Tre dagar senare begravdes Franco på platsen.

Även om Franco flyttas från platsen går hans namn inte helt att undvika i framtiden. Det var Franco som beslutade att Valle de los Caídos skulle byggas. Arkitekten Pedro Muguruza inledde arbetet 1950 och den 1 april 1959 på årsdagen 20 år efter inbördeskrigets slut invigdes Valle de los Caídos.

Klockan 10.30 på torsdagen inleds arbetet med att flytta Franco till familjegraven i Mingorrubio i El Pardo strax norr om Madrid där hustrun Carmen Polo ligger bekravd. 22 anhöriga får medverka, det är barnbarn med respektive samt barnbarnsbarn och Luis Alfonso de Borbón. Även justitieministern och personal från begravningsbyrån och rättsmedicinska finns på plats.

En 1.500 kilo tung gravstenen i granit ska lyftas undan. Bara två anhöriga får vara med om själva gravöppningen. Det blir barnbarnen José Cristóbal Martínez-Bordiú och Carmen Martínez-Bordiú. Kistan kommer sedan att transporteras med helikopter till familjegraven.

Stiftelsen Fundación Nacional Francisco Franco har uppmanat sina anhängare att på torsdagen fylla kyrkogården Mingorrubio med blommor och böner.

Flytten av Franco kostar 63.000 euro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.