Prenumerera på nyheterna

Om två veckor får vi svar om flockimmuniteten

Den här veckan inleds en seroprevalensstudie i Spanien där 90.000 personer i 36.000 hem som kommer att testas vid två olika tillfällen. Om två veckor publiceras de första preliminära uppgifterna över den spanska befolkningens immunitet.

Hur har Covid-19-pandemin påverkat vårt land och hur många har varit smittade? För att få veta svaret på den frågan inleds den här veckan en större studie där Hälsovårdsmyndigheterna ska analysera tester i totalt 36.000 hem fördelade över 50 provinser över hela Spanien.

– Studien genomförs på provinsiell och lokal nivå, efter ålder och kön för att vi ska få en bild över sjukdomsförloppet och flockimmuniteten i det spanska samhället, säger Salvador Illa, hälsovårdsminister i Spanien.

Det handlar om ”ett representativt urval” av det spanska samhället som kontaktas per telefon och kallas till vårdcentraler för att genomgå ett dubbeltest efter att ha först besvarat ett frågeformulär.

De första testerna inleddes i måndags och först måndag den 11 maj har vi de första preliminära resultaten av den så kallade nationella epidemiologiska studien av SARS-CoV2 (ENE-COVID) i Spanien.

Då får vi veta procentandelen av den spanska befolkningen som redan har utvecklat antikroppar mot viruset.

Det slutliga resultatet från undersökning kommer dock inte att publiceras förrän den 8 juni, nästan tre månader efter det att det nationella nödläget utlystes.

Det är Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) som samordnar studien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.