Prenumerera på nyheterna

Omarbetad mervärdesskatt vid försäljning av bostad

Efter att Författningsdomstolen (Tribunal Constitucional) 26 oktober beslutade om att upphäva Plusvalía inför skattedepartementet en ny modell med två alternativ. På måndagen beslutade Ministerrådet att godkänna den nya kommunala värdestegringsskatten vid försäljning.
Det handlar om en vinstskatt som tas ut vid försäljning, donation eller arv av bostad. Som Svenska Magasinet tidigare har berättat upphävde Författningsdomstolen den tidigare skattesatsen då man menade att beräkningsmetoden var olaglig. Det fanns exempel på säljare som var tvungna att betala skatten trots att de inte hade gjort någon vinst på försäljningen.

När Författningsdomstolen rev upp värderingsskatten i sin dåvarande form kom det kritik från kommunerna eftersom det är den nästa största inkomstkällan efter fastighetsskatten.

Enbart i Málagaprovinsen drog de 103 kommunerna in 170 miljoner euro på Plusvalía-skatten 2019.

Med den omarbetade Plusvalía har säljaren två uträkningsmetoder att välja mellan – det aktuella taxeringsvärdet på själva tomtvärdet eller prisutvecklingen från när bostaden köptes till den såldes.

Den omarbetade värdestegringsskatten ska bli mer rättvis och ge en korrekt taxering av fastighetsvärdet.

Vid en pressträff på måndagen sa regeringens talesperson, Isabel Rodríguez García, att den omarbetade värdestegringsskatten med två alternativ är mer rättvis.

– Invånare ska inte behöva betala skatt om de inte finns orsak till det.

Kommunerna får ett manöverutrymme mellan 15 till 30 procent på skattesatsen. De får sex månader på sig att anpassa sig till de nya reglerna.

Den omarbetade värdestegringsskatten börjar tillämpas från idag tisdag (9/11).

Det kan tilläggas att skattedepartementet kan komma att införa värdestegringsskatten även på objekt som köpts och sålts på mindre än ett år. Vilket skulle motverka fastighetsspekulation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.